xx

Boekenpakketten

Samenstelling boekenpakketten jaar 1 geneeskunde VU Amsterdam 2024-2025

LET OP: De boekenprijzen veranderen 1 juli en daarom zullen vanaf 4 juli de boekenpakketten op de site te kopen zijn!

Om je bij de start van je eerste jaar een beetje op weg te helpen, heeft de MFVU aan de hand van de kernboekenlijst en de ervaringen van studenten twee boekenpakketten samengesteld. Het volledige overzicht van de inhoud van de boekenpakketten die de MFVU aanbiedt, kun je op deze pagina vinden. Deze boeken heb je niet alleen in het eerste collegejaar nodig, maar ook in de rest van de bachelor en de master. 
Onder aan de pagina is meer informatie te vinden over Compendium Geneeskunde 2.0, welke toegevoegd kan worden aan het boekenpakket. 

Er is keuze uit twee boekenpakketten: 

  • Boekenpakket A is een lijst met kernboeken die je meteen in de eerste en de tweede cursus nodig hebt. Deze boeken zal je ook na deze cursussen nog regelmatig tijdens jouw opleiding gebruiken, dus niet enkel in jaar één.
  • Boekenpakket B is de lijst met boeken van boekenpakket A, aangevuld met kernboeken die je in het tweede en derde collegejaar veel nodig zult hebben.

Boekenpakket A:

Netter's Clinical Anatomy, Hansen, JT, Elsevier, 5e druk 2022, (ISBN 9780323826624)
Het boek geeft overzichtelijk de anatomie van de mens weer met daarbij uitgebreide uitleg over de verschillende structuren. Het is geen anatomische atlas, maar geeft naast het visuele gedeelte ook inzichten in embryologie en pathologie. 

Mark's Essentials of Medical Biochemistry, Lieberman M. et al., 2014, 2e druk, (ISBN 9781451190069)
Het boek is speciaal gericht op geneeskundestudenten en is zo opgezet dat alleen de belangrijke biochemie voor geneeskundestudenten erin staat. Bij de stof  worden klinische voorbeelden gegeven. Dit maakt het boek erg handig bij de voorbereiding van biochemie practica en de voorbereiding op de tentamens. 

Vander's Human Physiology, Widmaier E.P. et al., 2022, 16e druk, (ISBN  9781265131814)
In Vander's Human Physiology worden de verschillende fysiologische processen in het lichaam duidelijk en overzichtelijk beschreven. Daarnaast is het boek noodzakelijk bij de voorbereiding van fysiologie practica, waar jouw kennis vooraf getoetst wordt. In het boekenpakket van 2022-2023 zal de nieuwste druk van het boek zitten.

Junqueira's Basic Histology, Mescher A., 2021, 16e druk, (ISBN 9781260462982)
Histologie, ook wel weefselleer, is het onderzoek van bouw en specialisatie van weefsels. Het boek bevat een heldere uitleg over verschillende weefsels en leerzame foto's van preparaten, wat met regelmaat terugkomt op tentamens. 

Diagnostiek van alledaagse klachten, Jongh T.O.H., Vries H., Grundmeijer H.G.L.M., 2021, 5e druk, (ISBN 9789036826198)
Het boek is ontzettend handig om een duidelijk overzicht te krijgen van de differentiaaldiagnose bij diverse klachten, bijvoorbeeld hoesten. Elk hoofdstuk in dit boek behandelt een alledaagse klacht waarbij het boek een vaste structuur aanhoudt: hoe patiënten de klacht zoal kunnen ervaren, hun reden om ermee naar de arts te gaan, de mogelijke oorzaken en tot slot de differentieel diagnostische overwegingen van de arts. Vervolgens licht het boek de waarde toe van gegevens uit anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek met betrekking tot de differentiaaldiagnose. 

Kumar and Clark's Clinical Medicine, Feather A. et al., 2020, 10e druk, (ISBN 9780702078682)
Clinical Medicine gaat over de interne geneeskunde en zul je de gehele opleiding veel nodig hebben. Het geeft de fysiologie en pathologie van verschillende interne aandoening weer. 

Robbins Basic Pathology, Kumar V., Abbas A., Aster J., 2017, 10e druk, (ISBN 9780323353175)
In het boek worden de pathologische processen van uiteenlopende ziektebeelden beschreven. Dit komt zowel in de bachelor als later in de master zeer van pas. 

Totaalprijs boekenpakket A (exclusief lidmaatschap MFVU t.w.v. €40,00):

  • Afhalen:  -         
  • Verzenden: - 

Boekenpakket B

Alle boeken uit boekenpakket A +

Basisboek ethiek en recht in de gezondheidszorg, Legemaate J., Widdershoven G., 2016, 1e druk, (ISBN 9789461055361)
In het boek worden een aantal benaderingen in de gezondheidsethiek besproken. Deze worden gepresenteerd als alternatieven voor de meer gangbare principebenadering. Centraal staan vraagstukken in de praktijk: de autonomie en afhankelijkheid in de chronische zorg, beslissingen rondom het levenseinde, communicatie, keuzen in de zorg en evaluatie van medische technologie.

Leerboek Chirurgie, Gooszen H.G. et al., 2021, 3e druk, (ISBN 9789036825177)
Dit basisboek over chirurgie vormt de ideale voorbereiding op de praktijk voor studenten geneeskunde, coassistenten, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Voor chirurgen in opleiding is het een waardevol naslagwerk, net als voor andere artsen die met chirurgische vraagstukken te maken krijgen. Leerboek chirurgie is thematisch opgezet. Aan de orde komen onderwerpen van alle tijden, zoals ileus, breuken en acute buik, maar ook nieuwe ontwikkelingen in de endoscopie, endovasculaire technieken en de traumaopvang. Daarnaast gaat het boek in op de perioperatieve zorg en aspecten als veiligheid en kwaliteit rondom operaties..

Inleiding in de toegepaste biostatistiek, Twisk J.W.R., 2017, 4e druk, (ISBN 9789036815338)
Het boek gaat over statistiek en is geschreven door Jos Twisk, die zelf de vakken statistiek geeft in de bachelor. Het boek is vooral gericht op de interpretatie van uitkomsten, in plaats van berekeningen maken. Het is een fijn boek om door te lezen en wordt door veel studenten als noodzakelijk beschouwd om de cursus te halen. 

Fysische diagnostiek, Jongh T.O.H. et al., 2022, 3e druk, (ISBN  9789036827867)
In Fysische diagnostiek staat een overzicht van al het lichamelijk onderzoek en in het boek wordt dit duidelijk uitgelegd aan de hand van afbeeldingen. Vrijwel elke cursus zijn er practica met lichamelijk onderzoek en aan het eind van elk jaar is er een praktijkexamen waarop dit getoetst wordt. Met dit boek krijg je toegang tot een online portaal, dit is een waardevolle toevoeging voor praktijk onderwijs.

Totaalprijs boekenpakket B (exclusief lidmaatschap MFVU t.w.v. €40,00):

  • Afhalen: -          
  • Verzenden: -

Heb je al een studie gedaan, waardoor je al in het bezit bent van enkele boeken uit de pakketten? Stuur dan een mail naar commissariswinkel@mfvu.nl, dan kijken we samen naar welke boeken je nog kan gebruiken en maken we een aangepast boekenpakket. Zo hoef je geen boeken dubbel aan te schaffen!

 

Compendium Geneeskunde :

Compendium Geneeskunde 2.0 is hét naslagwerk voor iedereen in de medische wereld. In deze boekenreeks wordt met behulp van schema’s, tabellen en illustraties een duidelijk overzicht gegeven van de studie geneeskunde, verdeeld over 35 disciplines in vijf boeken. Elke discipline is opgebouwd volgens dezelfde structuur, waarin de overstijgende vakken zoals Anatomie en Fysiologie overzichtelijk aan bod komen. De boeken bevatten meer dan 1500 afbeeldingen.

De meerderheid van de geneeskundestudenten heeft Compendium Geneeskunde in de boekenkast. Compendium Geneeskunde 2.0 is een extra optie bij de boekenpakketten. MFVU-leden kunnen het totaalpakket aanschaffen voor €224,10 (normaalprijs €249,0).

Anatomische atlassen:

Een boek dat je zeker nog zal moeten aanschaffen is een anatomische atlas. De faculteit der geneeskunde reikt hiervoor drie keuzemogelijkheden aan; 

  • Anatomische Atlas Prometheus (zowel enkel als 3-delig verkrijgbaar)
  • Anatomische Atlas Sobotta (zowel Engelstalig als Nederlandstalig verkrijgbaar)
  • Atlas der Anatomie Netter

 Iedere atlas verschilt in stijl qua indeling, tekeningen/afbeeldingen, de kleuren en vormgeving hiervan. Daarom nodigen wij jou uit een keer langs de MFVU-Boekwinkel te komen en rustig door de verschillende opties heen te bladeren om te kijken welke anatomische atlas jou het meest aanspreekt. Aangezien de anatomische atlas ook behoort tot de essentiële producten , is er ook de mogelijkheid deze direct toe te voegen aan je boekenpakket bestelling. De verschillende atlassen zijn ook los in de MFVU-webwinkel verkrijgbaar.

y2KX7y-GqxhNk9ChIsmVrEnnQKnx98b3hDoAL7uitu1Ojhw9I-DqsO6cf23l7Mzx9LVVEGhyXq9XGJftdxgMNv8JUJZ7wXWYFiXZt6_a7wsiT-vvnoUCCrpETRo4OYw3ly7hOg6RcQY6aKlIfoz8ta0k2geJUyRTFprF5h97kWrn1FyyD9sEVyp0yf1NqqOoOmpQNtT-Sh7m6yDoCVe_WYlj7qM4iqq2_FFeBLEeq1ns6I9yu5HF4gzR80WXujIVOJtMjuoSARKhTvr1CU-pX50-u5KG84TcXxoTDJgYoi5dTuGqPRHOXYYo8CmTXsB3v7-LDD2fbVhzB1FCmFlsy1Fe6W5tN3l3XeP-wgRK58KnDPHC1cAYZvNiBwc6GmclKAM1HLMFvSHdnRp9UF0hZCd6HhEx7v3qcqY8

Back to top

MFVU is mede mogelijk gemaakt door

Ook bijdragen?