Inloggen
Wachtwoord vergeten?

Blog algemeen

Red de patiënt!

(Ont)Regel de Zorg
Schrappen en verbeteren van onzinnige administratie in de zorg

Actiecomité Het Roer Moet Om en VvAA maken zich hard voor het terugdringen van onzinnige administratie in de zorg. Uiteindelijk doel: een gezondheidszorg waarbij de zorgverlener meer tijd heeft voor de patiënt en minder last heeft van (onzinnige) administratie.

Klik door voor meer informatie! 

Waarom doen we dit?
VvAA geeft Nederland onbezorgde zorgprofessionals. Dat doen we door goede dienstverlening en ondersteuning. En dat doen we door ‘de stem van het collectief’ te laten horen bij die zaken die leden afhouden van het verlenen van zorg. Administratieve rompslomp en onzinnige regelgeving zijn van die zaken. Onze leden geven dat in elk onderzoek aan. Ongeacht de beroepsgroep. Ze liggen wakker van (het voldoen aan) alle regels en richtlijnen en vinden dat VvAA zich hier hard voor moet maken. Wij werken al een tijdje samen met actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO). Van origine opgestart vanuit de huisartsen heeft deze groep VvAA benaderd voor het verder op de kaart zetten van het ‘terugdringen van (onzinnige) administratieve lastendruk’. Een thema dat voortkomt uit hun in 2015 gepresenteerde manifest. Een thema dat wij ook al een tijdje op de kaart zetten. Denk aan onze onderzoeken en debatten daarover (bezieling, contractering) en activiteiten als onze congressen ‘Tijd voor Ziel in de Zorg’ en ‘Zelf aan het Roer’. Begin 2017 hebben wij hier met HRMO ook een debat in Carré over georganiseerd. Tijdens dat debat hebben diverse politieke kopstukken beaamd dat de regeldruk in de zorg met 50% verminderd moet worden. Voorgesteld is om daarvoor een schrap- en herstelwet te ontwikkelen. Wetswijzigingen kosten echter veel tijd en lossen slechts een beperkt deel van het probleem op. Naast verbreding van de beweging, is ook versnelling nodig. Dat gaan we met elkaar het komende half jaar doen.

Wat gaan we doen?
1. Denktank van jonge denkers. 
We richten een denktank in van 10 ‘creatieve, jonge en heldere denkers’. Zij gaan in vier maanden, onder begeleiding van de Argumentenfabriek aan de slag met alle regels in de gezondheidszorg. Wat gaan zij doen?:

• In kaart brengen van de administratie. Wat is zinnig en wat onzinnig? Deskresearch
• Interviews met experts/belangrijke stakeholders
• Onderzoek uitsturen naar alle VvAA-leden (input multidisciplinair en draagvlak creëren)
• Analyse maken van alle verzamelde inzichten en rubriceren
• 3-4 grote overkoepelende problemen benoemen
• Nadenken over mogelijke oplossingsrichtingen/tools

De denktankers (of ontregelaars) werken vier dagen per week in ’t Hart. Vanaf het moment dat de Denktank start zullen de leden van de denktank elke maandag ochtend hier in het restaurant de eerste bevindingen aan elkaar presenteren. Dit zijn inloopsessies. Je kunt er straks gewoon bij gaan zitten met een kop koffie of thee. Ze werken vanuit het VvAA gebouw en zijn dus veel aanwezig op kantoor. De denktank zal ook tijdens een kwartaalbijeenkomst een korte presentatie houden later dit jaar.

2. Schrapconferentie

Op 18 november presenteert de Denktank hun bevindingen tijdens een besloten schrapconferentie. We nodigen hiervoor 100 bestuurders uit en 100 zorgverleners uit het veld. Zij gaan samen met elkaar in gesprek tijdens de werksessies. Ook deze sessies worden begeleid door de Argumentenfabriek. We willen ook daar het gesprek op gang brengen, feiten presenteren aan de politici en hopelijk de komende periode een beweging van zorgverleners faciliteren. Wat gaan ervan zien en merken? We grijpen de werving van de denktankleden aan om bekend te maken dat HRMO en VvAA dit doen. We plaatsen donderdag 8 juni een paginagrote advertentie in NRC (zie in de bijlage) waarin we aangeven op zoek te zijn naar (Ont)regelaars. Deze advertentie plaatsen we door op een aantal jobsites en via online banners. Ook versturen we een persbericht. Verder richten we een centrale plek in (Facebookpagina) waar we alle inhoud over dit onderwerp een plek willen laten krijgen. Dat kan al bestaande informatie zijn (eerdere onderzoeken, artikelen die hier al over gepubliceerd zijn etc). Maar we gaan ook nieuwe inhoud maken. Met de denkers, met andere betrokkenen, met leden die er iets over willen zeggen en met elkaar door bijvoorbeeld een nieuw bezielingsonderzoek.

Meer informatie? Ga naar https://www.vvaa.nl/landingspagina/ont-regel-de-zorg